Το “Μικρό Ωδείο”

Το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας δείχνοντας ιδιαίτερη φροντίδα στις μικρές ηλικίες δημιουργεί ένα σύνολο μαθημάτων και δράσεων που αφορούν σε παιδιά ηλικίας 4 έως 10 ετών. Το “Μικρό Ωδείο” ανοίγει τα φτερά του με τρία διαφορετικά τμήματα που αφορούν σε αυτές τις ηλικίες!

Για τα τμήματα 4 – 6 ετών (ηλικίες 4-5 ετών – προνήπια & 5-6 ετών – νήπια ) κατάλληλη δραστηριότητα είναι τα τμήματα μουσικοκινητικής και μουσικής προπαιδείας.

λίγα λόγια για αυτά τα τμήματα:

“Η μουσική δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα..” έλεγε ο Πλάτωνας για αυτό ακριβώς και πιστεύουμε πως η μουσική παιδεία αποτελεί για τα παιδιά μας ένα δώρο για ολόκληρη τη ζωή τους. Τα οφέλη της μουσικής στον άνθρωπο ξεκινάνε από την εμβρυϊκή ζωή και αφορούν πολλαπλούς τομείς όπως κοινωνικοσυναισθηματικούς, επικοινωνιακούς, γλωσσικούς, κινητικούς και γνωστικούς. Μέσα από τη μουσική εκπαίδευση υπάρχει μια ουσιώδης εξέλιξη του ατόμου κατά την οποία αναπτύσσονται δεξιότητες όπως αυτές της αυτοεκτίμησης, των ακουστικών δυνατοτήτων, της δημιουργικότητας, της έκφρασης συναισθημάτων, της κοινωνικότητας αλλά και της εφευρετικότητας. Το μάθημα της μουσικοκινητικής έχει σαν πρωταρχικό στόχο την επαφή του παιδιού με τη μουσική σε όλους τους τομείς (ενεργητική ακρόαση, σύνθεση, αυτοσχεδιασμό, εκτέλεση) μέσω του παιχνιδιού, της κίνησης, της σωματοποίησης του ρυθμού και της μελωδίας, της αλληλεπίδρασης με άλλες μορφές τέχνης και φυσικά μέσω της ανάπτυξης της φαντασίας.  Το παιχνίδι αποτελεί ένα από τα πιο βασικά μέρη της ζωής του παιδιού και θεωρείται το πιο σημαντικό εργαλείο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Χρησιμοποιούνται τεχνικές διδασκαλίας από τα συστήματα Orff, Dalcroze, Kodaly και Montessori. Σκοπός είναι τα παιδιά να αγαπήσουν τη μουσική ουσιαστικά και να λάβουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για την μουσική τους ζωή μέσα από μια ευχάριστη διαδικασία, φιλική στα ηλικιακά τους ενδιαφέροντα και τις ατομικές τους δεξιότητες. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων θα έρθουν σε επαφή με το ρυθμό, θα συνδυάσουν την κίνηση και το λόγο με τη μουσική, θα γνωρίσουν τα μουσικά όργανα, θα λάβουν τις πρώτες γνώσεις μουσικής σημειογραφίας, θα δημιουργήσουν δικές τους συνθέσεις, θα εκφραστούν συναισθηματικά, θα αλληλεπιδράσουν μουσικά, θα αυτοσχεδιάσουν και θα αντιληφθούν την επίδραση της μουσικής και τον ρόλο της στην καθημερινή ζωή.

Διδάσκουν η Αλεξάνδρα Θεογιάννη και η Λίλλυ Τριαντάρη  που είναι εξειδικευμένες καθηγήτριες με πολύχρονη πείρα στην διδασκαλία και στην έρευνα στον αντίστοιχο τομέα καθώς και ο Στάθης Γυφτάκης.

Παράλληλα, φέτος δημιουργούνται και δύο νέα τμήματα.

“Μουσικό Εργαστήρι”

Το τμήμα αφορά στις ηλικίες 6 – 8 ετών. Είναι ένα πρωτοποριακό τμήμα που βασίζεται στην συνεργασία των παιδιών μέσα από την “κυκλική” γνωριμία τους με τέσσερα διαφορετικά μουσικά όργανα και στοχεύει αφενός μεν στην γνωριμία αυτών των οργάνων αλλά και στην συνεργασία των παιδιών μέσα από την δημιουργία μικρών μουσικών συνόλων. Τα όργανα που θα διδάσκονται είναι φλάουτο με ράμφος, βιολί, πιάνο και κρουστά συστήματος Orff και θα διδάσκουν οι παρακάτω καθηγητές του Ωδείου:

Γιώργος Παυλάκος – φλάουτο με ράμφος
Αντώνης Μαζιώτης – βιολί
Αλεξάνδρα Θεογιάννη – κρουστά συστήματος Orff
Στάθης Γυφτάκης – πιάνο

“Μικροί Συνθέτες”

Ένα νέο πειραματικό εργαστήρι για παιδιά 8 – 10 ετών που έχει στόχο να βοηθήσει τα παιδιά αυτής της ηλικίας να εκφραστούν μουσικά μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και να δημιουργήσουν τις δικές τους συνθέσεις. Με αφετηρία την φαντασία τους σε συνδυασμό με άλλες τέχνες όπως ζωγραφική, κινηματογράφος, φωτογραφία, χορός αλλά και το παραμύθι, τους μύθους και την λογοτεχνία θα ανιχνεύσουμε μουσικές φόρμες, θα μάθουμε μυστικά της ιστορίας της μουσικής αλλά και της μουσικής γραφής, ιδιαίτερες τεχνικές των οργάνων, θα εκπαιδεύσουμε την ακουστική μας μνήμη και θα μάθουμε να συνεργαζόμαστε αρμονικά μέσω της μουσικής. Μελέτες έχουν αποδείξει πως η σύνθεση μουσικής είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθει κανείς μουσική και εμείς το πιστεύουμε αυτό!

Στο τμήμα αυτό θα διδάσκουν οι παρακάτω καθηγητές του Ωδείου:

Στάθης Γυφτάκης – σύνθεση, αυτοσχεδιασμός, μορφολογία, οργανογνωσία
Αλεξάνδρα Θεογιάννη – γνώσεις απλής θεωρίας, Ιστορία της μουσικής
Λίλλυ Τριαντάρη – εμψυχώτρια

Πέρα από αυτά τα μαθήματα, το “Μικρό Ωδείο” κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα φιλοξενεί βιωματικά εργαστήρια, συναυλίες, αφηγήσεις παραμυθιών και παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους!

Σας περιμένουμε για να γνωριστούμε από κοντά και να λύσουμε κάθε απορία σας!