Παιδική Συμφωνική Ορχήστρα

Η Παιδική Συμφωνική Ορχήστρα αποτελείται από μαθητές των τάξεων φλάουτου, κλαρινέτου, φαγκότου, πιάνου, κρουστών, βιολιού και βιολοντσέλου και πραγματοποιεί πρόβες κάθε Σάββατο υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Ιβάν Μάτζαρη. Την προετοιμασία των πνευστών κάνει η Βίκη Βασιλειάδη ενώ των εγχόρδων η Γεωργία Τσολάκη. Η Παιδική Συμφωνική Ορχήστρα προετοιμάζει τους μαθητές για την είσοδό τους στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δ.Ω.Κ. Πραγματοποιεί συναυλίες στην πόλη της Καλαμάτας αλλά και σε γύρω περιοχές. Οι ενορχηστρώσεις γίνονται πάντα σε σχέση με τις δυνατότητες των παιδιών από έμπειρους συνθέτες και ενορχηστρωτές όπως ο Στάθης Γυφτάκης, ο Λουκάς Γεώργας και ο μαέστρος Ιβάν Μάτζαρης.

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δ.Ω.Κ.

Η Συμφωνική αποτελείται από καθηγητές, αποφοίτους, μαθητές αλλά και μουσικούς που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Τη διεύθυνση της ορχήστρας έχει ο Ιβάν Μάτζαρης. Έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα (Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) αλλά και στο εξωτερικό (Φρανκφούρτη, Βισμπάντεν, Βρυξέλλες) κι έχει συμμετάσχει σε Φεστιβάλ όπως το «Φεστιβάλ Αθηνών» και το «Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας» ενώ έχει ηχογραφήσει έναν δίσκο ψηφιακής ακτίνας με μουσική του Στάθη Γυφτάκη.

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Καλαμάτας

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Καλαμάτας αποτελεί το πιο πρόσφατο εγχείρημα του Ωδείου και  αποτελείται από καθηγητές, αποφοίτους, μαθητές αλλά και μουσικούς που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.  Ο στόχος δημιουργίας της Ορχήστρας είναι να δημιουργηθεί ένα ημιεπαγγελματικό σύνολο με περιφερειακή δράση αξιοποιώντας την πληθώρα των επαγγελματιών μουσικών που ζουν στην Καλαμάτα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Τη διεύθυνση της ορχήστρας έχει αναλάβει ο αρχιμουσικός Ανδρέας Τσελίκας.

Σύνολο πνευστών οργάνων

Αποτελείται από μαθητές των τάξεων φλάουτου, κλαρινέτου και φαγκότου εισάγοντας τους μαθητές στο ρεπερτόριο των ξύλινων πνευστών οργάνων και προετοιμάζοντας τους για τις ορχήστρες του Ωδείου. Τη διδασκαλία του συνόλου έχει αναλάβει η φλαουτίστα Βίκη Βασιλειάδη.

Σύνολο Κρουστών

Το σύνολο κρουστών αποτελείται από μαθητές της τάξης κρουστών καθώς και απόφοιτους του Ωδείου με ρεπερτόριο κυρίως σύγχρονο. Την προετοιμασία έχουν αναλάβει οι καθηγητές κρουστών Υπαπαντή Αλεξανδροπούλου και Θοδωρής Βαζάκας.

Μικρή χορωδία

Η Μικρή Χορωδία του Ωδείου αποτελείται από παιδιά ηλικίας 5 έως 8 χρονών και αποτελεί ένα τμήμα προετοιμασίας για τα μικρά παιδιά που θα στελεχώσουν στην συνέχεια την Παιδική και Νεανική Χορωδία του Ωδείου. Τη διδασκαλία και διεύθυνση έχει αναλάβει η φλαουτίστα και παιδαγωγός Βίκη Βασιλειάδη.

Παιδική Χορωδία

Η Παιδική Χορωδία του Ωδείου αποτελείται από παιδιά ηλικίας 8 έως 13 χρονών και αποτελεί ένα από τα διαγωνιστικά τμήματα του Ωδείου καθώς λαμβάνει μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς αποσπώντας διακρίσεις και βραβεία.  Τη διδασκαλία και διεύθυνση έχει αναλάβει ο μαέστρος Ιβάν Μάτζαρης ενώ στο πιάνο συνοδεύει ο Λουκάς Γεώργας.

Νεανική Χορωδία

Η Νεανική Χορωδία του Ωδείου αποτελείται από παιδιά ηλικίας 13 έως 22 χρονών και αποτελεί ένα από τα διαγωνιστικά τμήματα του Ωδείου καθώς λαμβάνει μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς αποσπώντας διακρίσεις και βραβεία. Έχει παρουσιαστεί σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα, στην Αυστρία και στην Ολλανδία και σε φεστιβάλ Μουσικής ή Χορωδιών. Έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα πνευστών οργάνων ”Danubia” στην Καλαμάτα και στην Βιέννη, καθώς και με την συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Τη διδασκαλία και διεύθυνση έχει αναλάβει ο μαέστρος Ιβάν Μάτζαρης ενώ στο πιάνο συνοδεύει ο Λουκάς Γεώργας.

Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Μελίφωνο»

Το ”Μελίφωνο” είναι ένα γυναικείο φωνητικό σύνολο που δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2013 . Αποτελείται από 25 χορωδούς και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου.

Το ”Μελίφωνο” φιλοξενείται από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, με το οποίο έχει μια γόνιμη συνεργασία συμμετέχοντας σε πολλές από τις εκδηλώσεις του. Μία τέτοια συνεργασία ήταν η συμμετοχή του Μελιφώνου στο μουσικό λαϊκό παραμύθι «Πετρόσουπα» σε μουσική Στάθη Γυφτάκη και στίχους/κείμενα Λίλλυς Τριαντάρη, το οποίο παρουσιάστηκε σε 2 παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών των Ιούνιο του 2014 καθώς και στο κλείσιμο του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, τον Ιούλιο του 2014.

Το «Μελίφωνο» τραγουδάει κομμάτια a cappella ή με τη συνοδεία του πιανίστα του συνόλου,  Λουκά Γεώργα, ενώ έχει τη χαρά και την τιμή να έχει συνεργαστεί με αξιόλογες ορχήστρες από την Ελλάδα και το εξωτερικό όπως με την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής/ Armonia Atenea (Ελλάδα), το σύνολο εγχόρδων Flex (Ελλάδα), την ορχήστρα νέων του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας (Ελλάδα), την Danubia Symphonic Winds (Αυστρία), το κουιντέτο ξύλινων πνευστών ΑΙΟΛΟΣ (Ελλάδα), τη Συμφωνική Ορχήστρα της Καλαμάτας (Ελλάδα), την Voith Symphonic Orchestra (Γερμανία), κα.

Το «Μελίφωνο» έχει συμμετάσχει σε αρκετά φεστιβάλ και διαγωνισμούς χορωδιών, συμπεριλαμβανομένων των 3ων Διεθνών Διαγωνισμών και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας υπό τη διοργάνωση της INTERKULTUR που έλαβαν χώρα τον Οκτώβρη του 2015, του 2017 και του 2019 έχοντας αποσπάσει Χρυσά Βραβεία και στους τρεις διαγωνισμούς στις κατηγορίες όμοιων φωνών και θρησκευτικής μουσικής a cappella.

Το σύνολο διευθύνει η μαέστρος Αθανασία Κυριακίδου.

Jazz steps

Το σύνολο “Jazz steps” δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της λειτουργίας του τμήματος Jazz του Ωδείου υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου καθηγητή του τμήματος, Σύλβιου Σύρρου. Αποτελείται από σπουδαστές του τμήματος Jazz και απόφοιτους του Ωδείου.

Coloratura

Το μουσικό σύνολο “Coloratura musica collectiva” αποτελείται από μουσικούς διαφορετικής εκπαίδευσης και κατεύθυνσης. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη να συνταιριάξει ο κόσμος της κλασσικής μουσικής με αυτόν της κοσμικής ή παραδοσιακής. Η αναζήτηση για αυτόν τον κοινό τόπο οδήγησε στην μουσική του ευρωπαϊκού μεσαίωνα (1100-1500), μια εποχή με σημαντική  καλλιτεχνική δραστηριότητα που αποτέλεσε την βάση για την εξέλιξη  της μουσικής στην Ευρώπη