Λογοτεχνώντας την πόλη” – μια παράλληλη δράση του 5ου Φεστιβάλ Αφήγησης Καλαμάτας

“Λογοτεχνώντας την πόλη” – μια παράλληλη δράση του 5ου Φεστιβάλ Αφήγησης Καλαμάτας

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε την Παρασκευή 29 Μαρτίου  το πρωί και στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αφήγησης Παραμυθιών Καλαμάτας «στης ελιάς το δάκρυ», τον όμιλο Δημιουργικής Ανάγνωσης, Γραφής & Αφήγησης του 7ου Πειραματικού Γυμνασίου Καλαμάτας,

«Ξόρκια και απίθανες ιστορίες. Πώς να μην βραχυκυκλώνετε».

Φέτος το φεστιβάλ ανταποκρίθηκε θετικά σε πρόταση της φιλολόγου του Πειραματικού Γυμνασίου, Άλκης Δίμιζα, και διαθέτει πειραματικά την «αφηγηματική σκηνή» του για την υλοποίηση θεματικού εργαστηρίου μεγαλόφωνης εκφραστικής ανάγνωσης κειμένων που οι μαθητές του ομίλου θα μοιραστούν με άλλους μαθητές.

 

Ο όμιλος έχει στόχο να διευρύνει τις εμπειρίες των μαθητών και να αυξηθεί το ενδιαφέρον τους για τη λογοτεχνία, την ανάγνωση, την αφήγηση και τη δημιουργική έκφραση. Οι μαθητές ασκούνται στη δημιουργική έκφραση μέσα από τη διερεύνηση, την περιπέτεια, τον πειραματισμό και την ψυχαγωγία, ενώ ταυτόχρονα εξοικειώνονται σταδιακά με τη γραπτή και προφορική έκφραση και κυρίως με τη ρητορική του γραπτού και του προφορικού λόγου. Ως ερεθίσματα για την ενεργοποίηση της φαντασίας και των μηχανισμών της δημιουργικότητας χρησιμοποιούνται ποικίλα λογοτεχνικά κείμενα, πεζά και ποιητικά, πίνακες ζωγραφικής, κόμικς κ.ά. Μέσα από την αφήγηση, τη δημιουργική γραφή, τη ψηφιακή αφήγηση, τις θεατρικές τεχνικές και την αξιοποίηση της τεχνολογίας δημιουργείται ένα πλούσιο περιβάλλον μάθησης που εμπνέει την εξερεύνηση, ενθαρρύνει τη σκέψη, την προσωπική έκφραση και αξιοποιεί την εμπειρία και το βίωμα των μαθητών.

Λογοτεχνώντας την πόλη

Οι μαθητές επινοούν ιστορίες για την πόλη. Μελετούν και αξιοποιούν κείμενα της λαϊκής προφορικής παράδοσης, κείμενα της σύγχρονης ευρωπαϊκής και ελληνικής λογοτεχνίας από τα οποία εμπνέονται και δημιουργούν ιστορίες για την πόλη.

Είναι αλήθεια ότι οι πρώτοι κάτοικοι οδηγήθηκαν εδώ από ένα όνειρο;

Ότι δύο ποτάμια τσακώνονταν στον Ταΰγετο και φτιάξαν τη θάλασσα;

Τι συμβαίνει, αλήθεια, τα βράδια στο ερειπωμένο σπίτι απέναντι από το σπίτι σας;

Τι περιμένουν τρεις Μανιάτισσες Σαββατόβραδο στη ρούγα;

Άλλοτε επιλέγουν ιστορίες που ταιριάζουν στην πόλη.

Γιατί άραγε στον επάνω όροφο κουνάνε συνέχεια τα έπιπλα;

Κι άλλοτε πάλι επιλέγουν ιστορίες που ταιριάζουν σε όλους μας.

Και τις αφηγούνται

για να μη βαριούνται

για να πούνε μυστικά

για να ξεφοβηθούν

για να πάρουν κουράγιο

για να ενωθούν με τους άλλους

για να μαγέψουν τον ωκεανό

Με τις ιστορίες φτιάχνουμε τον κόσμο μας. Επιλέγουμε τα υλικά του. Παίρνουμε αποφάσεις για το δίκαιο και το άδικο, για την ομορφιά και την ασχήμια.

Με τις ιστορίες, άραγε, αλλάζουμε τον κόσμο μας;

Μένει να φανεί…